RAJZ, FESTÉS

Budapest ceruzával és ecsettel
Színes ceruza rajz

SZÍNES CERUZA RAJZ


Írta: Horváth Júlia


A színes ceruza nem egy kívülről színesre festett grafitceruza - bár ilyet is forgalmaznak -, hanem egy külön entitás. Lényegében egy fatokba foglalt olajpasztell rúd, amelyben a színező anyagot (pigmentet) általában valamilyen viaszos-olajos kötőanyagba keverik bele.

Ha a pasztell ceruzákat - amelyek lényegében fatokba foglalt porpasztell rudak-,nem számítjuk ide, a színes ceruzáknak két fő típusuk van.

Az egyik típus, amelyik vízzel elmosható. Ezek az úgynevezett AKVARELL CERUZÁK, amelyeket úgy lehet megkülönböztetni a sima színes ceruzáktól, hogy az oldalukon az AQUARELL felirat és/vagy egy kicsi ecset képe látható. Ezek tulajdonképpen olyan színes ceruzák, amelyekbe a gyártó valamilyen emulgeáló szert tett, hogy a bennük lévő pigment VÍZZEL való EL- vagy sokszor inkább le :-(( -MOSHATÓságát elősegítse.

Ezen kívül vannak a SIMA SZÍNES CERUZÁK, amelyek vízzel általában nem, de művész festőszerrel, terpentinnel, vagy lenolajjal sok esetben elmoshatók, denaturált szesszel visszaszedhetők. Ezekkel a szerekkel, megfelelő alapokon, érdekes, festői hatás érhető el velük.

Bár a művészellátó üzletekben sokszor egyesével is lehet őket kapni, a színes ceruzákat általában készletekben árusítják. Ezen ceruzák esetében az ár nagyon sokszor nem korrelál a minőséggel - a drágább ceruza is lehet kemény hegyű, nehezen keverhető és alacsony pigment tartalmú és fordítva, az olcsóbb ceruza is lehet jó -, ezért mielőtt bármelyiket megvennéd, ha módodban áll, feltétlenül próbáld ki őket. A jobb üzletekben ehhez tesztpapírokat is találhatsz a polcokon.

Nézd meg, milyen a ceruzák keménysége, pigment tartalma, mennyire telítettek a színei, a színárnyalatok mélyítéséhez, illetve módosításához egymásra lehet-e satírozni belőlük több réteget is stb. Az is fontos,hogy a pigment rúd a fatok közepén helyezkedjen el, és a farész a ceruza kihegyezett felén sima legyen, ne szálkás, mert ellenkező esetben a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve állandóan ki fog törni.

Ha a vásárlás során a boltban nincs módod a kipróbálásra, akkor vagy ne vedd meg a ceruzákat, vagy a lehető legkisebb készletet vásárold meg belőlük, vidd haza, próbáld ki, és, ha meg vagy vele elégedve, menj vissza, és vedd meg belőle a legnagyobb készletet, amelyet a pénztárcád megenged, mert bizonyos színárnyalatokhoz csak így juthatsz hozzá.

Bár a színes ceruza színek is keverhetők egymással, például különböző színű vonalak, pontok, körök stb. szorosan egymás mellé való rajzolásával, vagy a egyes színek egymás fölé satírozásával, igazán szép, ragyogó színeket csak a megfelelő árnyalatú ceruza használatával nyerhetünk.

Azoknál a ceruzáknál, amelyeket csak készletben lehet kapni, a leggyakrabban használt, leggyorsabban fogyó színeket többnyire pótolni lehet a kisebb készletekből. Ahhoz pedig, hogy az így nem pótolható színes ceruzákat minél tovább tudd használni, jó, ha beszerzel néhány CERUZAHOSSZABBÍTÓt. Ezekbe a legkisebb ceruzacsonkot is be lehet fogni, hogy íly módon kényelmesebben rajzolhass velük.

Megvásárlás után a ceruzákat érdemes színárnyalatok szerint sorba rendezni, alkoholos filctollal jól láthatóan beszámozni, és a mellékelt képhez hasonló SZÍNMINTÁT készíteni hozzájuk, mert a ceruzákban lévő pigment színárnyalata nem mindig egyezik meg a külsejét borító festék árnyalatával.


Ráadásul az ilyen színminta a rajzolást is megkönnyítheti, mert bármikor odapróbálhatod készülő képedhez, hogy az odaillő legmegfelelőbb árnyalatot kiválaszthasd.

RADÍROZÁSHOZ jól megfelelnek a "grafitrajz"-nál már ismertetett radírok kissé keményebb változatai.

Az ott leírt kiegészítőkön kívül, még van néhány, amelyet főként csak színes ceruza rajzoknál használunk.

Ilyenek például :

A BLENDER. Ez egy pigmentet nem, csak kötőanyagot tartalmazó "színes ceruza", amellyel a többi ceruza színei úgy keverhetők össze, hogy közben az eredeti színeik nem változnak meg.

A BURNISHER, egy, az előbbinél jóval keményebb hegyű, szintén színtelen ceruza, amellyel a felvitt színes ceruza rétegek, és a papír kiemelkedései úgy elsimíthatók ( összepasszírozhatók), hogy az így keletkezett felület teljesen SIMÁVÁ és FÉNYESSÉ válik.
A burnisher-rel húzott vonalakat a rájuk felvitt színes ceruza rétegek nem fedik be, így ezeken a területeken látható marad a papír eredeti színe, vagy a burnisher alatti ceruza rétegek árnyalata. Ez a módszer hasonló az akvarell festés során alkalmazott REZISZT TECHNIKÁhoz.

Jól használható eszköz még a SNICCER, amellyel több, egymásra felvitt színes ceruza réteg közül a felsők VISSZAKAPARHATÓK, s így újra előtűnnek az alsóbb rétegek színei. Ez főként akkor mutat jól, ha a világos színre felvitt sötétebb árnyalatok visszaszedésére használjuk fel.

Rajzodat érdekesebbé teheted még a szobafestésnél alkalmazott KITAKARÓ SZALAG használatával is. Ha ezt ráragasztod a színes ceruzával bevont felszínre, és golyóstollal rárajzolsz valamilyen mintát, a nem túl erősen tapadó ragasztószalag leemelése után, a minta helyén, a színes ceruzarajz jelentősen halványabb lesz majd.

Jelenleg ennyi jutott eszembe ezzel a témával kapcsolatban.

Várom az esetleges kérdéseket és hozzászólásokat!


H.J.

rajzfestes.nanoweb.hu kép

Ha tetszett a leírás, és te is szeretnél velünk együtt rajzolni/ festeni, olvasd el " Hogyan csatlakozhatsz " című oldalunkat is, és jelentkezz közénk az ott megadott módon!


Minden érdeklődőt szerettettel várunk!

©KÖKBT

HozzászólásSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.